joi, 5 iulie 2012

Programe pentru calculator – ce instalăm prima dată?

Bănuiesc că toţi posesorii de un calculator, sau mai multe au lista lor de programe preferate, fără de care nu se poate, programe pe care le instalează primele atunci când instalează sau reinstalează Windows-ul. Ca şi voi am şi eu propria mea listă, o listă de programe fără de care n-aş putea să-mi desfăşor activitatea în parametrii normali.
Acest articol este pentru acele persoane care doresc să vadă care sunt acele programe care se întâlnesc cel mai des în calculatoarele utilizatorilor de rând, iar lista mea bănuiesc că este foarte apropiată de a voastră, dar asta nu pot să ştiu decât lăsându-vă propria listă de programe în rubrica de comentarii de mai jos, chiar sunt curios, şi sigur nu-s singurul care e curios de lista altora.
Lista mea de programe nu e foarte bogată, aşa cum am spus mai sus, un utilizator normal, şi chiar dacă instalez 2-3 programe noi pe zi, foarte puţine rămân prin calculator mai mult timp.
  • Antivirus & Firewall
Imediat după instalare / reinstalare este recomandat să băgăm prima şi prima dată un antivirus. Personal nu mai folosesc de foarte mult timp aşa ceva dar asta nu înseamnă că şi voi trebuie să vă luaţi după mine, sau după alţii. Fiecare are motivele lui pentru care nu foloseşte / nu are nevoie, în cazul meu fiind pentru faptul că am învăţat să ma protejez singur şi datele pe care le deţin nu sunt importante, nu fac transferuri bancare şi folosesc extensia LastPass, cu care mă simt mult mai în siguranţă decât cu orice antivirus. De ceva luni am renunţat şi la Firewall, acelaşi motiv.
Înainte să renunţ defintiv la Antivirus şi Firewall foloseam Avast Free Antivirus pe post de antivirus şi pentru că acesta nu are inclus un Firewall în versiunea gratuită, foloseam Comodo Firewall, un firewall excelent pentru Windows.
  • Browser – navigare
Browserul, fără doar şi poate este al doilea program pe care trebuie să-l avem în calculator, pentru ca navigarea noastră pe internet să fie exact aşa cum ne dorim. Deşi Chrome şi Firefox sunt liderii pe piaţă, eu personal folosesc Opera, browser-ul în care mă simt cel mai bine şi pe care momentan nu l-aş da pe nimic.
Dacă nu vă place Opera nu e nicio problemă, şi Chrome este un browser foarte complex şi pe care l-aş folosi dacă nu ar exista Opera.
Mozilla este şi el bun dar personal nu mă atrage cu nimic.
  • Curăţare, defragmentare & dezinstalare
Aceste trei programe fac parte din mentenanţa sistemului şi sunt foarte importante atunci când vrem să pornim corect la drum. Pentru curăţare regiştrii şi fişiere inutile folosesc CCleaner, programul perfect pentru toată lumea, pentru defragmentare prefer Auslogics Disk Defrag PRO care face o treabă excelentă şi care are şi o versiune gratuită, iar pentru dezinstalarea programelor Revo Uninstaller PRO, care şi el este gratuit 30 de zile dar la care îi găsim uşor alternative gratuite, cum ar fi IObit Uninstaller.
  • Player video & audio
Fără filme şi muzică nu se poate, aşa că la scurt timp după instalarea Windows-ului pentru filme instalez versiunea gratuită a BS.Player-ului, un player extraordinar, mai ales că descarcă automat subtitrările pentru filme iar pentru muzică instalez AIMP, probabil cel mai bun player audio din câte există.
  • E-mail & chat(messenger)
Recunosc că nu mai folosesc messenger de foarte mult timp,dar cândva foloseam şi aşa ceva. Pentru a mă loga cu contul de Y.M. foloseam Trillian, un client de messenger pe care îl apreciez enorm, iar pentru verificarea automată a e-mailurilor POPPeeper, de care abuzez în fiecare zi.
  • Diverse programe
Alte programe pe care le am permanent cu mine:
Arhivator&dezarhivator: 7-Zip
Copiere fişiere mai rapidă: TeraCopy
Screenshot / poza pe ecran: Hyperdesktop, FastStone Capture
Contrast: f.lux
Manager de descărcări: Internet Download Manager
Unităţi optice virtuale: DVDFab Virtual Drive
Pentru jocuri: GameRanger & SA-MP
Manager de parole / extensie: LastPass
superf4 – program de omorât procesele cu o comandă, Ctrl+Alt+F4
CoreTemp – temperatura procesorului şi în taskbar
AbAlarm – alarmă pentru calculator, uneori mai am nevoie şi de aşa ceva
FileZilla – cei care lucrează în aşa ceva ştiu de ce!
Malwarebytes Anti-Malware – mai trag câte o scanare cu el
TunnelBear – când vreau sa mă ascund pe net, pe ăsta îl folosesc
Şi cam astea ar fi programele pe care le folosesc cel mai mult şi aşa cum spuneam mai sus, fără de care nu aş putea să-mi desfăşor activitatea în largul meu. Dacă mă mai obişnuiesc pe parcurs şi cu altele, o să aflaţi de ele tot de aici.
Fiecare are nevoile şi preferinţele sale, aşa că mai jos vă puteţi lăsa propria voastră listă de programe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu