marți, 3 iulie 2012

Sfaturi pentru lucrul mai confortabil in fata calculatorului pe timp de noapte – tutorial video

Salut prieteni, in tutorialul de astazi o sa vorbim despre ajustarea automata a luminozitatii si a culorilor pentru orice monitor. Sunt sigur ca exista multi fani ai site-ului care isi petrec foarte mult timp in fata calculatorului pe timp de noapte. Ei bine, monitoarele sunt concepute sa aiba culori vii si luminozitate puternica pentru a vizualiza cat mai viu si frumos elementele ce se afiseaza pe acestea. Pana aici totul e in regula. Pe timp de zi afara e soare, lumina puternica, in camera la fel si atunci ca sa vizualizam foarte bine ce este afisat pe display-ul monitorului, acestea la randul lor pentru a nu fi puse in “umbra” de lumina zilei sunt facute sa aiba o lumina puternica si culori cat mai vii.
Practic se pleaca de la ideea ca omul lucreaza in fata unui calculator pe timp de zi. Ziua este facuta sa muncesti iar noaptea sa te odihnesti.
Daca producatorii au ajustat monitoarele astfel incat sa se adapteze nevoilor noastre pe timp de zi, nu au facut acelasi lucru si pentru cazul in care folosim calculatorul foarte mult pe timp de noapte.
Cu alte cuvinte, mediul inconjurator se schimba, afara e noapte, lumina nu mai este atat de puternica ca sa “umbreasca” afisajul display-ului, ochii sunt mai obositi si vor odihna insa monitorul din pacate nu se adapteaza singur si pentru modul nocturn si ramane la fel de luminos si viu colorat ca ziua ceea ce nu este deloc OK. Noaptea ochii sunt deja obositi sunt mai predispusi, devin mai sensibili ceea ce inseamna ca statul in fata unui monitor foarte aprins si viu colorat pe timp de noapte, dauneaza foarte mult ochilor nostri.
Din fericire pentru cei care-si petrec nopti in sir in fata unui calculator exista F.lux, un soft ce va ajusta in mod automat luminozitatea display-ului si va stinge culorile astfel incat acestea sa nu mai fie atat de suparatoare si daunatoare pentru ochi. F.lux ruleaza pe orice sistem de operare: Windows, Linux, Mac OS, iPhone, iPad. Este suficient sa descarcam executabilul, sa instalam F.lux, sa introducem locatia noastra (orasul) si acesta va sti cand este zi si cand este noapte astfel incat sa ajusteze automat temperatura culorilor si luminozitatea monitorului. In cazul in care folositi softuri speciale in care aveti nevoie sa lucrati cu precizia culorilor (softuri de editare foto sau video) F.lux are si optiunea de a dezactiva pentru o ora ajustarile facute de acesta asupra culorii si luminozitatii. Deasemenea, daca sunteti foarte deranjati de ajustarile drastice facute de F.lux aveti la dispozitie doua nivele de ajustare: Halogen (diminueaza foarte mult culorile si luminozitatea) sau Fluorescent (o diminuare mai slaba a culorii si luminozitatii). Aveti posibilitatea sa schimbati oricand locatia in cazul in care calatoriti des sau puteti alege sa iesiti definitiv din aplicatie asta insemnand ca se vor anula toate ajustarile facute de acesta insa ele vor fi reaplicate odata ce reporniti F.lux
Cu alte cuvinte, daca va petreceti foarte mult timp in fata monitorului pe timp de noapte, aplicatia F.lux este un “must have”, o aplicatie care nu trebuie sa lipseasca din system tray-ul vostru. As dori sa vad pe viitor ca producatorii de monitoare se gandesc si la utilizatorii care folosesc calculatorul pe timp de noapte, sa existe doua butoane gen “day mod” (in care sa avem setat un nivel mai ridicat al luminozitatii si al culorilor) si “night mod” (in care sa avem un nivel scazut al luminozitatii si al culorilor). Sunt sigur ca multi utilizatori ar dori sa gaseasca pe piata un astfel de monitor ce poate fi foarte usor adaptat nevoilor si mediului de lucru. Acestea fiind spuse, va invit sa vizionati tutorialul video pentru a vedea exact cum se foloseste F.lux si cum putem seta diminuarea automata a culorilor si luminozitatii unui monitor pe timp de noapte.
Il puteti downloada de AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu